Alle ambachten van het openluchtmuseum staan minstens één keer per jaar in het zonnetje op het programma van de themadagen. Daarnaast heeft elk ambacht wel een taak bij de diverse (bouw)projecten of onderhoud. Misschien is wel de allerbelangrijkste opdracht voor allen het overdragen van het ambacht op nieuwe vrijwilligers die het echte vak willen leren. De smedengroep van Eynderhoof is een van die ambachtsgroepen die niet alleen zorgt voor hang- en sluitwerk, poorten en verbindingen. Ze houden zich ook bezit met creatief ijzerwerk en het restaureren en onderhouden van motoren.

Het programma van zondag 24 September is voor jong en oud aantrekkelijk. Tussen 13:00 en 17:00 uur worden diverse oude benzine- en dieselmotoren functionerend gepresenteerd. En voor de experts: er is een replica van een Crossley Piano Base schuivenmotor uit 1877 te bewonderen en miniatuurmodellen van een Lanz Eilbuldog, een Le Percheron (schaal van 1:10) en een EMW motor (schaal van 1:5). De vrijwilligers van de motorengroep zijn druk bezig met het reviseren van een horizontale boomzaag uit 1890. Deze zaag kan een boom met een diameter van 1,5 meter en een lengte van 8 meter met gemak verwerken en met een beetje geluk hebben de bezoekers van de smedendag de primeur van een werkende zaag.

Daarnaast veel unieke demonstraties die laten zien hoe bijvoorbeeld vroeger een ijzeren band om een houten karrenwiel getrokken werd en vele oude technieken die soms tot hedendaagse creaties leiden. Een gevarieerd programma vol noeste arbeid, bijzondere technieken en leuke ontmoetingen rond het aambeeld.

Zie ook het bericht over de smedendag in het themaoverzicht.