Van alle bakkersovens spreekt de ouderwetse, met takkenbossen gestookte stenen oven nog het meest tot de verbeelding. In alle vroegte komen de stokers en bakkers van Eynderhoof uit hun bed om de bezoekers van Eynderhoof te voorzien van broodproducten. De ijzeren ovendeur wordt geopend en een drietal takkenbossen worden naar binnen geschoven om met een brandend stukje papier te worden aangestoken. Een stenen houtoven heeft twee uur nodig om op temperatuur te komen.
In het Limburgs Openluchtmuseum staat dus een mooie ouderwetse takkenbossen gestookte stenen oven. Als de bakkers van Eynderhoof tijd over hebben wordt er “knapkoek” gebakken. In het Weerterland wordt die op een plaat gebakken en met een mes of rollertje in ruiten gesneden, zodat de koek makkelijker te verdelen is. Tijd om de Eynderhoof “knapkoek” eens te komen proeven.
Volgens overlevering, is het knapkoek recept via de stiftdames van Thorn in deze streek terecht gekomen. De rijke, meest adellijke, stiftdames kwamen veelal uit het naburige Duitsland. Via Thorn heeft het recept zich in de 16e eeuw verspreid in de directe omgeving zoals Nederweert en Weert.

Veel van de oude ambachten zijn op Zondag in bedrijf en dat is dus de dag waarop ook de meeste ambachtslieden aan het werk zijn. Al met al betekent dat, dat er overal bedrijvigheid is op Eynderhoof.
U kunt in onze herberg genieten van koffie of cappuccino met vlaai, die op ambachtelijke wijze is gebakken door onze bakkers in ons eigen bakhuis.

De muziek wordt ingevuld door Mart Vervoort met accordeon en zang.
Het museum is op 18 juli open van 13.00 tot 17.00 uur.