Het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof is weer open. Er is de afgelopen periode weer veel gebeurd. Naast de gebruikelijke onderhoudswerkzaamheden wordt er gewerkt aan het nieuwe ambachtengebouw de Gaffel en de muziekkiosk het Speelhuijs. Bij de nieuwe boerderij Bi-j Klusse Kerneel zijn de eerste contouren zichtbaar.   Ook is er veel tijd en energie vrijgemaakt om de kennis en vaardigheden van het ambacht te verhogen.

Door de inspanning van veel vrijwilligers komen er nog meer gebouwen met een knipoog naar de historie. Oude gebouwen hebben een eigen schoonheid. De gebouwen op Eynderhoof zijn ingebed in bloem- en groensingels, met een mooie groente- en bloementuin. Dit alles staat symbool voor waarden die er nog steeds toe doen:  trots, plezier en sfeer.

Een levend Openlucht Museum met een rustieke omgeving en een nostalgisch pleintje. U komt oren en ogen tekort. Voor jong en oud heeft het museum genoeg te zien en te doen. Zintuigen worden geprikkeld. Geluiden, geuren, smaken en beelden nemen u mee naar een rustiek Limburgs peeldorp aan het begin van de vorige eeuw.

Demonstratie van oude ambachten

Vooral in onze tijd van massaproductie blijkt de belangstelling voor de ambachtsman en het ambachtelijk product toe te nemen. Dat is niet zo vreemd., want in de huidige productie gaat het steeds minder om het echte ouderwetse ambacht en zijn de medewerkers vaak onderdeel geworden in een niet meer te overzien grootschalig proces. Door minder handjes proberen we de uitvoerende taken sneller en goedkoper uit te voeren door machines, aangestuurd door digitale systemen. Soms hunkeren mensen toch nog naar dat gevoel van voldoening om vol trots te kunnen zeggen “ kijk dat heb ik gemaakt  “.  Dat is het gevoel dat je krijgt als je een bezoek brengt aan Eynderhoof.

In het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof kennen we ze nog: mannen en vrouwen die met liefde en toewijding een – soms eeuwenoud – beroep uitoefenen. Ze praten er met veel plezier over maar demonstreren ook graag het vak aan de vele gasten die het museum ook dit jaar weer hoopt te ontvangen. Altijd bedrijvigheid, dus veel te zien, te beleven en te bewonderen voor de kleine en grote gasten. Een bezoek aan deze unieke plek in Nederweert-Eind wordt een belevenis voor het hele gezin.

Veel van de oude ambachten zijn vaak in bedrijf. Dat betekent dat er overal bedrijvigheid is in Eynderhoof. Vandaag zien we in museum Eynderhoof de ambachtslieden aan het werk.

Verzamelen, bewaren, behouden en onderzoeken

In het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof weten ze alles van verzamelen, bewaren, behouden en onderzoeken van wat in de tijd van onze voorouders zo gewoon en vanzelfsprekend was. In het leukste Openluchtmuseum van Nederland laten ze de bezoekers heel graag zien en beleven hoe men in de periode tussen 1900 en 1950 leefde en werkte in de Peelregio. Niet alleen in de Peel zelf, maar ook op de boerderij, het woonhuis en de werkplaats van heel wat ambachtslieden.

Er is een groot aantal collecties te bewonderen in het Limburgs Openluchtmuseum.

Bij het sluiten van het museum “ De Tiendschuur “ in Weert is een collectie van gereedschappen en vormen die bij het produceren van pijpen werden gebruikt overgedragen aan het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof. Deze is aangevuld met een uitgebreide collectie van aarden- en houten pijpen die  in een collectie bijeen zijn gebracht en tentoon worden gesteld op Eynderhoof in Nederweert-Eind.

 

Woensdagmiddag is een KINDERMIDDAG

Elke woensdagmiddag is een kindermiddag. Deze middag is bedoeld om kinderen te verwennen en dat gaan we ook doen. De kindermiddag is niet alleen voor kinderen maar wordt ook zoveel mogelijk door kinderen uitgevoerd.

 De hele middag kunnen kinderen kiezen uit tal van activiteiten op het gebied van vermaak, actie en creativiteit. Centraal staat onze nostalgische zweefmolen die zijn rondjes zal maken. Kinderen kunnen gratis het geweldige gevoel beleven van door de lucht zweven met hun wapperende haren in de wind.

Er zijn ook oude volkspelen en spellen.

Dus al met al een hele goede reden om op deze middagen met de kinderen of kleinkinderen naar Eynderhoof te komen en u door onze enthousiaste vrijwilligers te laten verrassen.

 Het is niet nodig om vooraf te reserveren.

U kunt in onze herberg genieten van koffie met vlaai, die op ambachtelijke wijze is gebakken door onze bakkers in ons eigen bakhuis.

 

Het museum is open van 13.00  tot  17.00.