Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Zondag 9 oktober Bierbrouwen en kaasmakers maken kaas

Op Eynderhoof zijn een 20-tal hobby bierbrouwers actief die wekelijks bierbrouwen volgens de bierrecepten die gebrouwen werden door onze voorouders.

Wanneer we het telefoonboek eens doorbladeren, en dan zien hoe vaak de naam ‘brouwer ‘ daarin voorkomt, dan zal het duidelijk worden dat brouwen in vroeger tijden niet aan een enkeling was voorbehouden. Ontelbare brouwerijtjes zijn in de loop der jaren verdwenen, en daardoor zijn helaas veel traditionele bieren verloren gegaan.

De brouwer ziet het bierbrouwen als een spel met water, gerst, hop en gist. Men kan hem er met liefde over horen spreken, zoals hij dat trouwens doet over alles wat met het brouwen van bier te maken heeft.

Bierbrouwen is een kwestie van de temperatuur in de gaten houden, van schroten, maischen, filtreren, spoelen, koken en koelen en het toevoegen van ingrediënten als hop en gist.

Vandaag zijn ook onze kaasmakers actief. De ene kaasmaker is de andere niet en daarom zijn er geen twee kazen hetzelfde. Kaas blijf een ambachtelijk kwaliteitsproduct wat naast de ingrediënten waaruit het tot stand komt, niet kan ontstaan zonder de zorgzame toewijding, ervaring en vakmanschap van de kaasmakers.

Veel van de oude ambachten zijn vandaag in bedrijf. Dat betekent dat er overal bedrijvigheid is in Eynderhoof. Vandaag zien we in museum Eynderhoof de ambachtslieden aan het werk.

De muziek wordt vandaag verzorgd door Young Forever.

Het museum is op 9 oktober open van 13.00 tot 17.00. (Ook welkom met de Museumkaart).