Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Zondag 26 juni Mandenvlechten en stoelenmatten

Ieder jaar wordt er door de vlechters op de laatste zondag van juni een themadag mandenvlechten en stoelenmatten georganiseerd. Dit jaar willen we na alle Corona beperkingen er een heel speciale dag van maken.

Alle mogelijke vlechttechnieken zullen worden gedemonstreerd. Bezoekers (volwassenen en kinderen) krijgen uitgebreid de gelegenheid zelf te vlechten zelf, zodat diegenen die nog nooit gevlochten hebben het vlechten met wilgentenen, pitriet en/of stro kunnen ervaren en beleven.

De volgende technieken zullen worden gedemonstreerd:

v Vlechten met grauwe teen

v Vlechten met witte teen

v Fijnscheenwerk

v Vlechten met berkenbast

v Vlechten met pitriet

v Vlechten met stro

v Stoelenmatten met rotan en met biezen

De kinderen kunnen een klein mandje van pitriet maken en de volwassenen kunnen een mezenbolhouder maken of een bankje gevlochten op een houtblok.

Er is een expositie van bijzondere manden, gevlochten met grauwe teen en een gevlochten bloemenvrouwtje (Wiesje. Speciale aandacht wordt gegeven aan de fijne mandjes gevlochten van wit geschilde en geschaafde teen (het fijnscheenwerk). Een vlechttechniek die nog slechts door een klein aantal vlechters in Nederland en België wordt beoefend. Het vlechten met pitriet en stro wordt eveneens gedemonstreerd, de kinderen kunnen ook iets van stro vlechten. Bijzonder zijn ook de zogenaamde spoormandjes, gevlochten van pitriet.

Stoelenmatten wordt ook gedemonstreerd. Een stoelzitting vlechten, is een oude techniek die nog maar weinig uitgeoefend wordt. Er zijn verschillende materialen waarmee stoelen gemat kunnen worden. De bekendste zijn biezen en rotan. Door de biezen goed in elkaar te draaien ontstaat een koord waarmee een zitting gemaakt kan worden. Stoelzittingen gevlochten van rotan worden ook wel een ‘gaatjesmat’ genoemd. Rotan komt uit Indonesië en wordt verwerkt tot smalle vlechtdraden waarmee de stoelen gemat worden.

Veel van de oude ambachten zijn vandaag in bedrijf. Dat betekent dar er overal bedrijvigheid is op Eynderhoof. Vandaag zien we in museum Eynderhoof de ambachtslieden aan het werk.

U kunt in onze herberg genieten van koffie met vlaai, die op ambachtelijke wijze is gebakken door onze bakkers in ons eigen bakhuis.

In onze zagerij “ Bi-j Maantje “ worden vandaag bomen in de lengte doorgezaagd tot planken en balken.

De muziek wordt ingevuld door Mies Kuppens

Het museum is op 26 juni open van 13.00 tot 17.00 uur