Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Zondag 2 0ktober Smeden- en motorendag openluchtmuseum Eynderhoof.

Ook de Pomologen en stroopmakers zijn actief vandaag.

Deze smeden- en motorendag vindt op zondag 02 oktober van 13.00-17.00 uur plaats,

Er worden diverse oude benzine en diesel motoren al functionerend gepresenteerd. Tevens is de gerestaureerde Bronsmotor, 3 cilinder diesel 125 pk gebouwd in 1905 te Appingedam te bekijken. Deze motor wordt zonder voor te gloeien op luchtdruk gestart.

De Bronsmotor is geborgen in het IJsselmeer en aan het museum Eynderhoof aangeboden. Hier heeft een team van vrijwilligers 10 jaar aan gewerkt om de roest, zand etc. te verwijderen en de motor weer opgang te krijgen.

Een must om te zien.

Diverse vrijwilligers zijn aanwezig om alle vragen omtrent de motoren te beantwoorden het is een wandeling door het motoren tijdperk.

Dezelfde dag brandt in de smidse het kolenvuur, hamerslagen op het aambeeld en vuurspetters vliegen in het rond.

Het creëren van objecten uit heet ijzer is een uitdagend en creatief ambacht die door de tijd heen veelvuldig uitgeoefend werd en een niet te missen schakel in de gemeenschap was.

Heden wordt dit ambacht op Eynderhoof nog steeds door enthousiaste vrijwilligers, van jong tot oud, uitgeoefend.

Op deze Smedendag zal gedemonstreerd worden hoe vroeger een ijzeren band om een houten karrewiel getrokken werd.

Daarnaast zijn er diverse smeden actief die oude technieken en hedendaagse creaties laten zien en deze aan het publiek presenteren.

Ook hier geldt hetzelfde als bij de motoren kom en prikkel je zintuigen.

Veel van de oude ambachten zijn vandaag in bedrijf o.a. de pomologen en stroopmakers. Dat betekent dat er overal bedrijvigheid is in het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof.

U kunt in onze herberg genieten van koffie met vlaai, die op ambachtelijke wijze is gebakken door onze bakkers in ons eigen bakhuis.

De muziek wordt verzorgt door Tössendoor.

Het museum is op 2 oktober open van 13.00 tot 17.00 uur.