Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Zondag 5 juni Pinksteren keramiek activiteiten en orgeldraaiers

Het keramiek ambacht bestaat al vele eeuwen. Aardewerk potten en kruiken hadden een belangrijke functie bij het bewaren, koelhouden, koken en vervoeren van allerlei voedingsmiddelen. De oudste, tot nu toe gevonden keramische producten stammen van ongeveer 8000 jaar geleden en zijn gevonden in China. De grondstof voor pottenbakken is klei. Men gebruikt verschillende soorten klei afhankelijk van het product dat men wil maken. Op een draaischijf wordt met de handen vorm gegeven aan de klei. Na het drogen wordt klei gebakken bij een temperatuur vanaf 900 graden Celsius. Tot slot wordt het voorwerp nog vaak geglazuurd.

Op deze zondag kunt u komen kijken hoe het ambacht werkt en kunt u vragen stellen aan de pottenbakker.

Ook hebben wij vandaag levende muziek van kleine straatdraaiorgels. De oorsprong van de kleine straatdraaiorgels ligt in Italië (1850). Het draaiorgel bracht vroeger muziek naar de mensen in een tijd dat er nog geen radio of platenspeler in huis was. De mensen waagden dan een dansje op de muziek van het draaiorgel.

Tegenwoordig is het draaien van een straatdraaiorgel een hobby die zijn weerga niet kent. Van speeldoos tot kistdraaier. Deze zelfbouwers tonen vandaag hun kunnen van precisiewerk, geduld en vakmanschap. Komt dat horen en zien.

Onze kindergidsen leren de kinderen deze middag hoe “KIKKERS“ te vouwen.

U kunt in onze herberg genieten van koffie met vlaai, die op ambachtelijke wijze is gebakken door onze bakkers in ons eigen bakhuis.

In onze zagerij “Bi-j Maantje “ worden vandaag bomen in de lengte doorgezaagd tot planken en balken.

De muziek wordt ingevuld door de draaiorgel muzikanten

Het museum is op 5 juni open van 13.00 tot 17.00 uur.