Op zondag 27 augustus heeft Hendrik Schoemans van het Belgische bedrijf Gilco op Eynderhoof een demonstratie verzorgd, waarin het bouwen van een gebint centraal staat. Deze demo vond plaats op het plein bij de Gaffel. In het museum met al zijn gebouwen neemt het gebint een belangrijke plaats in. Het thema op deze dag was trouwens houtbewerking en houtzagen. (Meer hierover in de kalender).

Wat u van gebinten moet weten

Nederland telt ongeveer dertig verschillende historische boerderijtypen met veelal hun eigen specifieke streekgebonden uitstraling. Het gebint vormt de constructieve basis bij al deze historische boerderijen. Verder vormt het gebint in hoge mate de hoofdvorm van de boerderij en verschaft het gebint de vereiste stevigheid aan het gebouw en is de drager van het dak.

Bij het bouwen van een boerderij of agrarisch bijgebouw is er de mogelijkheid om de gebinten in de langst-richting of in de dwarsrichting te plaatsen. In onze omgeving zijn alle gebintconstructies als dwarsgebinten uitgevoerd.

Een dwarsgebint bestaat meestal uit twee verticale stijlen die door een horizontale gebintbalk met elkaar verbonden zijn. Ter versteviging van de constructie worden alle hoeken geschoord door middel van korbelen. Na het optrekken van de gebinten worden deze aan elkaar bevestigd zodat hierop het kopspant kan worden geplaatst. Een goed in elkaar gezet gebint kan eeuwenlang mee. Een gebint wordt op poeren gezet om verrotting van de onderste deel van de gebintstijl tegen te gaan.

De vier meest gemaakte gebinten zijn:

  • het ankergebint
  • het tussenbalkgebint
  • het kopbalkgebint
  • het dekbalkgebint