Van alle bakkersovens spreekt de ouderwetse, met takkenbossen gestookte stenen oven nog het meest tot de verbeelding.

Vroeg in de ochtend is de ovenstoker van Eynderhoof al in de weer. Hij opent de ijzeren ovendeur en schuift enkele takkenbossen naar binnen, duwt ze tot achterin om ze daarna met een brandend stukje papier aan te steken. De takkenbossen vatten bijna onmiddellijk vlam. Dit is de eerste stap in het stookproces. Het stoken neemt ongeveer twee uur in beslag. In de tussentijd kan de bakker zijn deeg voorbereiden.
Op deze mooie oktobermiddag kunt u komen kijken hoe er gewerkt wordt door de mannen en vrouwen die met liefde en toewijding een – soms eeuwenoud – beroep uitoefenen. Ze praten er met veel plezier over maar demonstreren ook graag hun ambacht. Altijd bedrijvigheid, dus veel te zien, te beleven en te bewonderen voor de kleine- en grote gasten.
Veel van de oude ambachten zijn vandaag in bedrijf. Dat betekent dat er overal bedrijvigheid is in het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof.
U kunt in onze herberg genieten van koffie met vlaai, die op ambachtelijke wijze is gebakken door onze bakkers in ons eigen bakhuis.
De muziek wordt verzorgd door Fer Hendrix